Θα μπορούσαν να είναι και ενδείξεις απιστίας…

by DoraM

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μία σχέση περνάει κρίση ή και διαλύεται είναι η απιστία. Συνήθως είναι η αφορμή για να αναδειχτούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο ζευγάρι και όχι η αιτία.

Όλη η διαδικασία της αξιολόγησης ή της αναθεώρησης της σχέσης ξεκινά από τις πρώτες ενδείξεις που μπορεί να νιώσει το άτομο ως «προδομένο « από τον /την άπιστη σύντροφο.

Η καθημερινότητα στο ζευγάρι αλλάζει εφόσον αλλάζει το ίδιο το άτομο  αρχικά, που διατηρεί μία παράλληλη σχέση. Πολλές θα μπορούσαν να είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά αυτού που απιστεί. Όσο και να θέλει να «προστατέψει» τη σταθερότητα της σχέσης του κάποια στιγμή θα αποκαλυφτεί. Αναφερόμαστε ασφαλώς στην πραγματική συνθήκη της απιστίας και όχι στη ζήλια και την καχυποψία που μπορεί κάποιος να έχει για τον σύντροφό του λόγω προσωπικών βιωμάτων και ανασφάλειας.

Ενδείξεις που μπορεί να κινήσουν υποψίες μέσα σε μία σχέση:

Σεξουαλική αποξένωση ή και το αντίθετο, δηλαδή σεξουαλική υπερδραστηριότητα:

Ξαφνικά  το άτομο νιώθει παραμελημένο σεξουαλικά, λιγότερο επιθυμητό και μειώνονται κατά πολύ οι σεξουαλικές επαφές με το σύντροφό του ή παρατηρεί έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας χωρίς να ανταποκρίνεται το γεγονός σε περιστασιακές και αντικειμενικές δυσκολίες της καθημερινότητας, σε προβλήματα στη δουλειά, κά. Στη δεύτερη εκδοχή υπάρχει μία επίμονη τάση και πρόκληση σε σεξουαλικές περιπτύξεις από το σύντροφο και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο στη σχέση. Σε αυτή την περίπτωση  η ενοχοποίηση του ατόμου που απιστεί, τον κάνει πιο εκδηλωτικό και διεκδικητικό στη σύντροφό του είτε για να μην κινήσει υποψίες για το τρίτο άτομο , είτε για να καλύψει τις ενοχές για κάτι που κάνει και έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω και τις αξίες του (νιώθει ότι με αυτό τον τρόπο δεν κάνει εκπτώσεις στη σταθερή του σχέση και δεν την αφήνει στο περιθώριο)

Επιδιώκει να έχει περισσότερο προσωπικό χρόνο, προφασιζόμενος δικαιολογίες  και μειώνει το χρόνο του «μαζί» με τη σύντροφό του.

Αλλάζει συνήθειες  στο ντύσιμο , στα γούστα , στις κοινωνικές συναναστροφές.

Έχει μία ιδιαίτερη σχέση με το κινητό του, το έχει στο αθόρυβο, δεν το αφήνει από τα μάτια του, έχει βάλει κωδικό ξεκλειδώματος, βρίσκει διάφορες προφάσεις και αποσύρεται σε άλλο δωμάτιο για να μιλήσει.

Υπάρχει έντονη ευερεθιστότητα, και ξεσπάσματα σε καυγάδες πολύ συχνότερα από πριν. Βρίσκει αφορμές να απομονωθεί και συνηθίζει να ρίχνει τις ευθύνες του καβγά στο ταίρι του.

Λέει πολλά ψέματα, πολλές φορές δεν μπορεί να τα καλύψει και αντιδρά με επιθετική συμπεριφορά κατηγορώντας την σύντροφό του.

Ξαφνικά αλλάζει η σχέση του με τη δουλειά. Ισχυρίζεται πως πρέπει να μείνει παραπάνω, ότι θα βγει με συναδέλφους συχνότερα από πριν, είναι σε σύσκεψη, κλείνει το τηλέφωνο, δικαιολογείται ότι δεν είχε μπαταρία το τηλέφωνό του ή ότι ήταν στο αθόρυβο και δεν το άκουσε κά. Επιπλέον είναι πιθανό να επινοεί επαγγελματικά ταξίδια συχνότερα, ενώ δεν το συνήθιζε, να αποφεύγει να παίρνει τη σύντροφό του μαζί , κά

Δεν εκφράζει τα συναισθήματά του, ισχυρίζεται ότι είναι μπερδεμένος ότι θέλει χρόνο με τον εαυτό του ή αντίθετα γίνεται πολύ εκδηλωτικός ενώ δεν ήταν.

Ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα από πριν προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες.

Επιδιώκει συχνότερες εξόδους μόνος του, αργεί περισσότερο να γυρίσει…

Αναφέρει  τη δυσαρέσκειά του για κάποιες συμπεριφορές σας, γίνεται επικριτικός για την εξωτερική σας εμφάνιση, ξαφνικά βλέπει πολλά περισσότερα ελαττώματα επάνω σας σε σχέση με το παρελθόν.

Η επικοινωνία όλο και μειώνεται μεταξύ σας και επιπλέον βλέπεται ότι υπάρχει μία αδιαφορία για τα κοινά και τα του σπιτιού.

Στην εποχή μας ένας συνηθισμένος τρόπος γνωριμιών είναι τα διάφορα chat που υπάρχουν οπότε είναι πολύ πιθανόν να είναι πολλές ώρες στον υπολογιστή σε σχέση με το παρελθόν ή να είναι και πιο ενεργός στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 

Οι παραπάνω λόγοι θα μπορούσαν να είναι κάποιες ενδείξεις για την παρουσία ενός τρίτου ατόμου στη σχέση, αλλά θα μπορούσαν να είναι και ενδείξεις ότι η σχέση έχει πάρει τη φθίνουσα πορεία και οδεύει στη διάλυση ούτως ή άλλως . Κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά τις ενοχές και τα λάθη που έχουν αντίκτυπο στη σταθερή του σχέση, ή είναι και αποτέλεσμα μίας δυσλειτουργικής σχέσης.

 Η απιστία για κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετική βαρύτητα και αυτό οφείλεται σε βιώματα , στο προσωπικό αξιακό σύστημα , στον ηθικό κώδικα και στη δομή προσωπικότητας του ατόμου που εμπλέκεται σε διπλές καταστάσεις.

Να θυμάσαι:

Η απιστία μπορεί να είναι η αφορμή για να τελειώσει μία σχέση που έχει υπάρξει φθορά και αποξένωση, που δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και αποδοχή στις ανάγκες και τη διαφορετικότητα του άλλου. Πριν εστιάσετε λοιπόν στις ενδείξεις που μπορεί να υπάρχουν για ένα τρίτο πρόσωπο που βρήκε ανοιχτή την πόρτα και εισχώρησε στο ζευγάρι, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε που βρίσκετε η σχέση σας και αν υπάρχει η ανάλογη φροντίδα για να διατηρηθεί στο χρόνο. Κανείς δεν είναι δεδομένος, οι σχέσεις έχουν ένα νόημα όταν «μεγαλώνουν», ωριμάζουν στο χρόνο και έχουν τέτοιες βάσεις ώστε να μπορούν να αντέξουν δυσκολίες και κρίσεις.

 

Ντόρα Μίνου

ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας)

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ