Πανδημία: Η δυσκολία ας γίνει πρόκληση…

by DoraM

Διανύουμε μία εποχή δύσκολη λόγω της πανδημίας και των μέτρων που σίγουρα αν όχι όλοι , οι περισσότεροι δεν είχαμε φανταστεί ότι θα βιώσουμε τέτοια συνθήκη.  Οι κοινωνικές επαφές είναι περιορισμένες, οι ανάγκες αποσιωπούνται και ο φόβος για τη μετάδοση της ασθένειας , οι υπαρξιακές ανησυχίες  η θλίψη και η μοναξιά εδραιώνονται όλο και περισσότερο στον άνθρωπο. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και ο «εγκλεισμός» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα , αλλά και η αβεβαιότητα για τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, αναμφισβήτητα αυξάνουν τη θλίψη και τη δυσφορία ενώ παράλληλα η αποξένωση και η έλλειψη επαφής καθημερινά γίνονται όλο και πιο αισθητά.

Σχολεία κλειστά – γονείς και παιδιά βιώνουν την αντίφαση της εποχής. Οι προσπάθεια να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά στα κινητά, στους υπολογιστές και στα διαδικτυακά παιχνίδια, τείνει να γίνει μονόδρομος. Επιχειρήσεις κλείνουν, η πόλη έχει «νεκρώσει», η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και η ανασφάλεια για οικονομικούς πόρους και για την επιβίωση είναι βασικά ζητήματα στις μέρες μας.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η ψυχική υγεία κλονίζεται όλο και περισσότερο. Η μοναξιά για πολλούς είναι πολύ δύσκολη συνθήκη και μη διαχειρίσιμη.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να βρούμε διεξόδους ώστε να διαχειριστούμε την κατάσταση και να στραφούμε σε θετικά που μπορεί να μας δώσει αυτή η κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι είναι μοναχικοί από επιλογή και σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να αποδειχτούν και ιδιαιτέρως ανθεκτικοί, ωστόσο δεν ανήκουν όλοι σ αυτή την κατηγορία.

Μερικές προτάσεις ώστε η μοναξιά να λειτουργήσει υπέρ μας

  • Στα περισσότερα σπίτια πλέον υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο οπότε και μπορούμε να φέρνουμε κοντά μας αγαπημένους ανθρώπους επικοινωνώντας είτε μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είτε με βιντεοκλήσεις. Αυτό δίνει την αίσθηση ότι είμαστε κοντά στους δικούς μας, ανταλλάσσουμε απόψεις, συναισθήματα και γενικότερα αλληλεπιδρούμε με κάποιον τρόπο.
  • Ο χρόνος που έχουμε πλέον για τον εαυτό μας είναι αρκετός και μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε ανάλογα. Ας σκεφτούμε ότι μας δίνεται η ευκαιρία να εστιάσουμε στις βαθύτερες ανάγκες μας, να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, με πράγματα τα οποία μπορεί να μην είχαμε το χρόνο να τα κάνουμε στην γεμάτη από υποχρεώσεις καθημερινότητά μας. Να ανασυγκροτηθούμε, να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε, να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Θα μπορούσαμε να δούμε ταινίες, να διαβάσουμε, ν’ αλλάξουμε λίγο τη διακόσμηση του σπιτιού, να οργανώσουμε λίγο περισσότερο το χώρο μας, κά

 

  • Για τις οικογένειες μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος σε ένα επίπεδο καλύτερης επικοινωνίας και επαφής. Στην ροή της καθημερινότητας, οι περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονταν να βρεθούν όλοι μαζί και να κάνουν πράγματα μαζί γιατί ο καθένας είχε τις δικές του υποχρεώσεις . Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι οι συνθήκες αυτή την περίοδο, μπορούν να συσπειρώσουν τις οικογένειες και να προσφέρουν πολύτιμες στιγμές στη συνύπαρξη αλλά και την επαφή όλων των μελών μεταξύ τους.

 

  • Επιπλέον, μας δίνεται η ευκαιρία να απενοχοποιηθούμε για την έλλειψη χρόνου που μπορεί να παραπονιόμασταν ότι η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις μας μας στερούσαν από τα παιδιά μας, γιατί κάτω από αυτή τη συνθήκη μπορούμε να συνδυάσουμε τον ποιοτικό με τον ποσοτικό χρόνο μαζί τους

 

  • Αυτό που βιώνουμε αυτή την εποχή σίγουρα έχει ημερομηνία λήξης και καλό θα είναι να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να βγούμε όλοι υγιείς από όλο αυτό και να έχουμε και πάλι ο ένας τον άλλο. Να μη μετράμε απώλειες αλλά ν’ αφήσουμε πίσω μας μία περίοδο που μας δυσκόλεψε μεν αλλά παράλληλα μας έκανε να εκτιμήσουμε την ύπαρξή μας, τους δικούς μας ανθρώπους, αυτά που μας παρέχει η ίδια η ζωή και πάνω απ’ όλα την αγάπη, την εγγύτητα και την αξία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και των σχέσεων στη ζωή μας.

 

Να θυμάστε:

Η κάθε δυσκολία είναι μία πρόκληση για ωριμότητα, αναθεώρηση και εσωτερικές αλλαγές. Η ψυχική μας υγεία στις δυσκολίες δεν κλονίζεται μόνο… πολλές φορές θωρακίζεται κιόλας γιατί μέσα από τη δυσκολία βλέπουμε ότι έχουμε το σθένος να διαχειριστούμε μία κατάσταση και να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες που έχουν προκύψει.

 

 

Ντόρα Μίνου

ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας)

 

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ