Τί μπορεί να φταίει για τις «λάθος» επιλογές συντρόφων;

by DoraM

«Παράξενος είσαι, το ξέρεις; Δεν καταλαβαίνεις ότι ένας πλούσιος άντρας είναι σαν ένα χαριτωμένο κορίτσι; Εσύ μπορεί να μην παντρευτείς ένα κορίτσι μόνο και μόνο επειδή είναι χαριτωμένο, αλλά για όνομα του θεού δεν βοηθάει αυτό;»

(ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ, στην ταινία «ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΞΑΝΘΕΣ) 

 

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες στην επιλογή συντρόφου φαίνεται να επηρεάζονται από την εξωτερική εμφάνιση αλλά και από την κοινωνικοοικονομική θέση του συντρόφου, δίνοντας όμως τα δύο φύλα διαφορετικό βάρος σε αυτούς τους δύο τομείς, ενώ διαφέρει και η ιεράρχηση των χαρακτηριστικών.

Οι άντρες παρακινούνται περισσότερο από το οπτικό ερέθισμα. Για τους περισσότερους τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μίας γυναίκας είναι αυτά που  σε πρώτο επίπεδο δημιουργούν έλξη και διεγείρουν τη σεξουαλική τους επιθυμία. Σε ένα δεύτερο χρόνο εκτιμούν τη στάση, το μυαλό , τις επικοινωνιακές δεξιότητες , το σύνολο της προσωπικότητας που θα συμβάλλουν στην διεκδίκηση της για μία πιο στενή σχέση

Αντίθετα για τις γυναίκες το κυρίαρχο ερέθισμα για την προσέγγιση ενός άνδρα είναι η κοινωνικοοικονομική του θέση, το μυαλό του, η προσωπικότητά του. Ουσιαστικά αναζητούν τις προϋποθέσεις για συναισθηματική ασφάλεια και γοητεύονται όταν ο άνδρας προκαλεί το θαυμασμό τους. Η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα πρώτο οπτικό ερέθισμα ώστε να τον προσέξουν και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πυροδότηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

 

Για την πλειοψηφία των ανδρών τα βασικά κριτήρια για την επιλογή συντρόφου είναι:

 • Η εμφάνιση της γυναίκας ώστε να τον διεγείρει σεξουαλικά (η εμφάνιση  είναι ένας υποκειμενικός ορισμός. Παρόλο που υπάρχουν τα κοινωνικά πρότυπα που ασκούν μεγάλη επιρροή στο άτομο, ο κάθε άνδρας μπορεί να δίνει και έναν δικό του ορισμό για την ομορφιά της γυναίκας).
 • Αναμφισβήτητα  το  παρόμοιο με το δικό του κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της γυναίκας λειτουργεί ενισχυτικά στο να την διεκδικήσει.
 • Να είναι έξυπνη και κοινωνική – Θέλει να προκαλεί το θαυμασμό των άλλων αλλά ταυτόχρονα να νιώθει την ασφάλεια  ότι  η συγκεκριμένη γυναίκα είναι «δική» του.
 • Να τον προδιαθέτει ότι θα είναι καλή μητέρα, σύζυγος και σύντροφος (έχοντας ως πρότυπο συνήθως τη δική του μητέρα)
 • Να ταιριάζουν μεταξύ τους σαν άτομα, να αποδέχεται την προσωπικότητά της – να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, να μπορούν να επικοινωνούν.

Για την πλειοψηφία των γυναικών τα βασικά κριτήρια  για την επιλογή συντρόφου είναι:

 • Οι οικονομικές απολαβές,  η μόρφωση του άνδρα και η κοινωνική του θέση,(να κερδίζει αρκετά χρήματα από τη δουλειά του, να είναι δυναμικός και φιλόδοξος ,να προέρχεται από καλή οικογένεια, να είναι αρεστός στους άλλους, να της προκαλεί θαυμασμό)
 • Η ποιοτική συναισθηματική επικοινωνία, (να δείχνει κατανόηση, να υπάρχει σεβασμός μεταξύ τους, τρυφερότητα)
 • Να την κάνει να νιώθει συναισθηματικά ασφαλής
 • Να την προδιαθέτει ότι θα είναι πιστός σύντροφος και καλός πατέρας.
 • Να μην την υποτιμά, να την υπολογίζει ,να την αναγνωρίζει και να την επιβεβαιώνει.
 • Να έλκεται από την εξωτερική του εμφάνιση.

Τα κριτήρια των γυναικών είναι πιο ελαστικά και πιο ποικίλα από αυτά των ανδρών.

Κάποτε το σύνηθες ήταν η γυναίκα να επιλέγει μεγαλύτερους άνδρες και αντίστοιχα οι άνδρες νεότερες γυναίκες. Στην εποχή μας βλέπουμε ότι αυτό το κοινωνικό στερεότυπο σε μεγάλα ποσοστά έχει ξεπεραστεί και η ηλικιακή διαφορά μπορεί να υπάρχει και  ανεξαρτήτως φύλου

Όσο βελτιώνεται το εισόδημα και η κοινωνική θέση των γυναικών, οι προδιαγραφές τους για τους συντρόφους τους ανεβαίνουν αντίστοιχα. Καθώς οι γυναίκες αναρριχώνται στα ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, παρατηρείται ότι τα κριτήριά τους αλλάζουν γιατί επέρχεται σύγκριση, τόσο μεταξύ των ανδρών που συναντούν στο νέο περιβάλλον, όσο και με αυτά που έχουν καταφέρει οι ίδιες. Αυτό τις κατευθύνει προς τους άντρες εκείνους που θα τους εξασφαλίσουν κάποιο όφελος, που θα μπορούν να τις στηρίζουν, να τις φροντίζουν και να τις βοηθούν, ώστε να νιώθουν την ασφάλεια και την ευτυχία που ζητούν. Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα κριτήρια ποικίλλουν και μεταξύ των ίδιων των γυναικών, γιατί εξαρτώνται και από την κατάσταση την οποία βρίσκεται και η ίδια η γυναίκα. Δηλαδή, από την ηλικία της, το εισόδημά της, τον τρόπο ζωής της, τις συναισθηματικές και υλικές τις ανάγκες καθώς και με τα όσα μπορεί και εκείνη να αποκτήσει σύμφωνα με τις δυνατότητες αλλά και τις φιλοδοξίες της.

Τί μπορεί να φταίει για τις «λάθος» επιλογές συντρόφων;

 • Όταν η επιλογή συντρόφου γίνεται κάτω από την πίεση του χρόνου. Πολλές φορές «η κοινωνική προσταγή» του γάμου αγχώνει εφόσον τα χρόνια περνούν – ειδικότερα όσον αφορά το γυναικείο φύλο, που το βιολογικό ρολόι για τη μητρότητα έχει ημερομηνία λήξης. Έτσι γίνεται ένας συμβιβασμός και επιλέγουμε έναν σύντροφο που συνήθως δεν πληροί τα κριτήριά μας, προκειμένου να απαντήσουμε σε πρώτο επίπεδο ίσως στην ανάγκη , την πίεση ή τα μηνύματα της πατρικής μας οικογένειας ,αλλά και της κοινωνίας εφόσον ο γάμος ορίζεται ως στόχος για την ανθρώπινη ολοκλήρωση.
 • Τα προσωπικά βιώματα μέσα από την πατρική οικογένεια και οι τραυματικές εμπειρίες που πιθανότατα έχουμε από τη σχέση των γονιών μας, πολλές φορές εμπλέκονται και στην προσωπική μας ζωή. Είναι πιθανό, λοιπόν, να επαναλάβουμε την προβληματική σχέση, που έχουμε ήδη βιώσει και  μας είναι οικεία, ή ασυνείδητα να την προκαλέσουμε .
 • Η εξάρτηση που απορρέει από μία μακρόχρονη συμβίωση σε συνδυασμό με το φόβο και την ανασφάλεια που μπορεί να μας προκαλεί η ιδέα του καινούργιου συντρόφου.
 • Η έλλειψη αυτογνωσίας. Δεν έχουμε προσδιορίσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μέσα στη σχέση.
 • Ο αρχικός παρορμητισμός που μπορεί να ξεκινήσει μία σχέση και στη συνέχεια η αδυναμία μας να τη διακόψουμε.
 • Η χαμηλή αυτό-εκτίμηση είναι άλλος ένας λόγος για να εγκλωβιστούμε σε μία σχέση ή η υπερεκτίμηση του «εγώ» μας , ώστε να μην μπορούμε να συνάψουμε ισότιμες σχέσεις . 

7  βήματα για μια πιο συνειδητή και καλύτερη επιλογή συντρόφου

 • Προσπάθησε να μη μεταφέρεις τραυματικές εμπειρίες, φόβο και απωθημένα από το παρελθόν.
 • Εντόπισε λάθη που μπορεί να έγιναν σε προηγούμενες σχέσεις και προσπάθησε να μην τα επαναλάβεις
 • Αναγνώρισε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και επέλεξε έναν σύντροφο που θα μπορέσει να σου τις ικανοποιήσει
 • Βάλε τα όριά σου. Αυτό θα ενισχύσει την αυτό-εκτίμησή σου, ενώ θα κερδίσεις και το σεβασμό του συντρόφου σου.
 • Δημιούργησε την εικόνα της σχέσης που θα σου άρεσε και προσδιόρισε πώς ακριβώς θα ήθελες ένα σύντροφο δίπλα σου.
 • Στις κοινωνικές σου εκδηλώσεις προσπάθησε να μη σου γίνει «έμμονη ιδέα» να βρεις ένα σύντροφο. Είναι σημαντικό να απολαμβάνεις κάθε στιγμή της ζωής σου και ταυτόχρονα να είσαι ανοιχτός/ή στις προσεγγίσεις από το αντίθετο φύλο.
 • Προσπάθησε να επικοινωνείς με τους άλλους με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια

 

Να θυμάσαι:

Μπορεί  να χρειαστεί πολύ καιρός, αναζητώντας τον κατάλληλο σύντροφο. Είναι, όμως επίσης αλήθεια, ότι μπορεί να χάσετε πολύ χρόνο, βιώνοντας ματαιώσεις και απογοητεύσεις. Οι  επιλογές μας βασίζονται στην επίγνωση των αναγκών μας, ωστόσο στις προσωπικές μας σχέσεις η χημεία ο έρωτας, το συναίσθημα και η «ανοιχτότητα» είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα μας φωτίσουν το δρόμο για ζήσουμε το καινούργιο, χωρίς προκαταλήψεις αλλά και χωρίς εγγυήσεις. Οι σχέσεις είναι ένα ρίσκο, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την εξέλιξη, την ποιότητα και τη διάρκεια. Όταν επιλέγεις να το ζήσεις και να προχωρήσεις οφείλεις  να στηρίξεις αυτή την επιλογή συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας υγιούς και ισότιμης σχέσης, χωρίς να κουβαλάς «φαντάσματα του παρελθόντος» και χωρίς να έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξεις τον άλλο…

 

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλα αυτά τα κριτήρια  που αναφέραμε παραπάνω δεν είναι απόλυτα. Διαφοροποιούνται  σύμφωνα με τον τόπο, την κουλτούρα, την εποχή, το κοινωνικό στρώμα, το μορφωτικό επίπεδο, αλλά και το ίδιο το άτομο εφόσον λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του προσωπικά βιώματα. 

 

Ντόρα Μίνου

ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας)

 

 

 

 

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ