Επιπτώσεις και αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στη σχέση

by DoraM

Συχνά βλέπουμε ζευγάρια θυμωμένα και απόμακρα μεταξύ τους, σεξουαλικά αποξενωμένα που ο καθένας θα μας παρουσιάσει την κατάσταση από τη δική του πλευρά. Θλίψη, ενοχή, θυμός  και απογοήτευση συνήθως είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που μπορεί να παρατηρήσουμε ότι διαχέονται στη σχέση και ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους και τα δικά του παράπονα από τον άλλο.

Ένας από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσει σε μία τέτοια κατάσταση τη σχέση  είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία του ενός. Ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί στην πορεία της σχέσης παρόλο που μέχρι τότε η σεξουαλική ζωή στο ζευγάρι δεν φαίνεται να έχει προβλήματα.

Τί  μπορεί να φταίει , ώστε να υπάρξει σεξουαλική δυσλειτουργία;

Οι ρυθμοί της ζωής, η καθημερινότητα , το άγχος να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ζωής μας  θα μπορούσε να είναι ένας λόγος ώστε κάποιος/κάποια  να εμφανίσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Συχνά για τον άντρα είναι πιο εμφανές , δεν μπορεί  να το καλύψει, αν υπάρχει θέμα στύσης ή εκσπερμάτισης, σε αντίθεση με τη γυναίκα που μπορεί εύκολα να προσποιηθεί. Το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και επιμένει δημιουργώντας δυσφορία τόσο στον ίδιο που το εμφανίζει όσο και στο ταίρι του που θεωρεί ότι κάτι έχει αλλάξει στη σχέση.

Δεν είναι όμως μόνο οι ρυθμοί της καθημερινότητας και το άγχος που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα τέτοιο πρόβλημα. Πολλές φορές η αιτία του προβλήματος βρίσκεται μέσα στην ίδια τη σχέση. Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι το σύμπτωμα μίας σχέσης βαλτωμένης και απόμακρης. Το σεξ είναι μία μορφή επικοινωνίας και πολλές φορές όσο και να αναφέρονται σε καλή σεξουαλική χημεία τα ζευγάρια, διερευνώντας την ίδια τη σχέση, βλέπουμε ζευγάρια ήδη αποξενωμένα, με έλλειψη επικοινωνίας, με δυσκολίες ή και με έλλειψη πολλές φορές κοινωνικής ζωής,  άτομα που δεν «αναπνέουν» στην ίδια τη σχέση, δεν έχουν καθόλου προσωπικό χώρο και χρόνο, δεν φροντίζουν τον εαυτό τους, έχουν αποστασιοποιηθεί από τον σεξουαλικό τους ρόλο και παραμένουν γονείς , σύντροφοι, εργαζόμενοι, αλλά όχι εραστές.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει είναι το ψυχολογικό – ψυχιατρικό πρόβλημα που μπορεί να έχει επιπτώσεις και εκπτώσεις τόσο πρακτικά όσο και ποιοτικά στη σχέση. Επιπλέον κάποιος οργανικός παράγοντας θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία σεξουαλική δυσλειτουργία.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι  το σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να συνέβη  τυχαία μία φορά (πχ κάποιος ήταν κουρασμένος και δεν μπόρεσε να έχει στύση ή είχε πιει πολύ αλκοόλ και δεν μπόρεσε να έχει εκσπερμάτιση, κλπ), και το άτομο να το αναμοχλεύει στο μυαλό του, να αγχώνεται και να μην μπορεί να λειτουργήσει, μπαίνοντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο που τον ακινητοποιεί και ενισχύει μ αυτό τον τρόπο τη δυσλειτουργία. Σε άλλη περίπτωση , που μπορεί πάλι να συνέβη για κάποιο λόγο, ο χειρισμός από το ταίρι, του να ήταν τέτοιος που να δημιουργεί άγχος και να μεταφράζεται και σε επόμενες αποτυχημένες προσπάθειες.

Πόσο εύκολο είναι να αποδεχτεί κάποιος το πρόβλημα;

Η αποδοχή του προβλήματος είναι το βασικό βήμα για την αντιμετώπισή του. Συχνά αυτός που το βιώνει μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο, είτε ενοχοποιείται και παίρνει την ευθύνη του προβλήματος κατηγορώντας τον εαυτό του και κρατώντας μία απολογητική στάση απένατι στον/στην  σύντροφό του, είτε στρέφοντας τα «πυρά» στον άλλο  προσάπτοντάς  του ευθύνες.

Από την άλλη η δυσλειτουργία του ενός πολλές φορές  μπορεί να ενοχοποιήσει τον άλλο , θεωρώντας ότι δεν είναι ποθητός και ερωτεύσιμος, ότι «έσβησε το πάθος», αλλά μπορεί επίσης να του προκαλέσει και θυμό, να κατηγορεί το ταίρι του ότι υπάρχει τρίτο πρόσωπο, και γενικότερα να νιώθει το θύμα στην όλη κατάσταση.

Είναι προσωπική υπόθεση το σεξουαλικό πρόβλημα;

Η απάντηση είναι όχι.  Ένα τέτοιο πρόβλημα όταν εμφανίζεται μέσα στη σχέση αφορά και τους δύο, ανεξάρτητα αν κάποιος από τους δύο χρεώνεται τα συμπτώματα. Ακόμη και να είναι αποτέλεσμα ενός οργανικού προβλήματος, η ισορροπία στη σχέση διαταράσσεται και το ανικανοποίητο στο σεξουαλικό κομμάτι σίγουρα θα έχει προκαλέσει συνέπειες.

Στην περίπτωση που εμφανίζεται το πρόβλημα και αποσιωπάται, πολλές φορές είναι η ένδειξη ότι η σχέση ήδη είχε «ρωγμές», ίσως το ζευγάρι να ζούσε κάπως συμβατικά και άτυπα να είναι σε συναισθηματική απόσταση με αποτέλεσμα το πρόβλημα όταν εμφανιστεί να προσπεραστεί.

Η αντιμετώπιση

Κάποτε τα ζευγάρια δεν το συζητούσαν ούτε μεταξύ τους αυτό, γιατί υπήρχε ταμπού και θεωρούσαν ότι τέτοια θέματα είναι πολύ λεπτά και καλό είναι να μην τα θίγουμε και φέρνουμε σε δύσκολη θέση τον σύντροφό μας.

Στην εποχή μας υπάρχει μεγαλύτερη σεξουαλική απελευθέρωση, τα ζευγάρια είναι πιο ανοιχτά και πιο εξοικειωμένα με τις αισθήσεις και τις προτιμήσεις τους.

Ένα πρώτο βήμα λοιπόν είναι να συζητηθεί ανοιχτά το θέμα μεταξύ των δύο , ώστε να δώσουν την ευκαιρία στον εαυτό τους αλλά και στη σχέση να λειτουργήσει καλύτερα.

Η θεραπεία ζεύγους  για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, εφόσον υπάρχει το κίνητρο και από τους δύο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Σίγουρα η αποδοχή ότι είναι ένα πρόβλημα σχέσης και όχι ένα προσωπικό πρόβλημα δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις  στη θεραπεία και φυσικά καλύτερη έκβαση. Ακόμη και όταν προέρχεται από οργανικό παράγοντα, ο συνδυασμός της ιατρικής παρέμβασης και της ψυχολογικής υποστήριξης μπορεί να δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα.

 

Ντόρα Μίνου

ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας)

 

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ