Σεξουαλική αποξένωση

by DoraM

Σεξουαλική αποξένωση….

Ένα από τα συχνά προβλήματα που συναντάμε στα παντρεμένα ζευγάρια είναι η σεξουαλική αποξένωση. Ζευγάρια που συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη συχνά κοιμούνται και στο ίδιο κρεβάτι , ωστόσο η ερωτική διάθεση και η σεξουαλική επιθυμία έχουν μηδενιστεί

Αρχικά μπορεί να υπάρξει μειωμένη συχνότητα που σταδιακά θα οδηγήσει στην παντελή έλλειψη σεξουαλικής επαφής μεταξύ των συντρόφων αμβλύνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ τους και συσσωρεύοντας αισθήματα θυμού, ανασφάλειας και θλίψης…

Οι αιτίες

Πολλές φορές οι λόγοι είναι πολλοί και ασαφείς θα λέγαμε. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι υπερβολικές ώρες εργασίας, το άγχος και η οικονομική ανασφάλεια που ειδικά στις μέρες μας διογκώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αυξημένες ευθύνες και οι απαιτήσεις που καλείται να αντεπεξέλθει το άτομο μέσα από το γονεϊκό του ρόλο, η ρουτίνα και η στασιμότητα, η έλλειψη κινήτρου, η έλλειψη επικοινωνίας στο ζευγάρι, το σεξουαλικό πρόβλημα που μπορεί να «χτύπησε» κάποια στιγμή την πόρτα και σταδιακά αντί να αντιμετωπιστεί οδήγησε στην παντελή έλλειψη του σεξ μέσα στη σχέση. Επιπλέον πολλές φορές στην πορεία του γάμου συναντάμε ζευγάρια που παραμελούν τον εαυτό τους, βολεύονται στη σχέση , θεωρούν την εξέλιξη αυτονόητη και παύουν να φροντίζουν και να περιποιούνται τον εαυτό τους αλλά και τον σύντροφό τους.

Οι επιπτώσεις

Για πολλά ζευγάρια που έχουν φτάσει σε αυτό το τέλμα τη σεξουαλική τους ζωή, η ερωτική διάθεση , δεν επανέρχεται ποτέ. Είναι σαν να κλείνουν το κεφάλαιο της ερωτικής τους ζωής και συμφιλιώνονται στην ιδέα της συμβίωσης , με κανένα ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα.

Πολλές φορές υπάρχει μία σιωπή για το γεγονός και δεν αναφέρονται ποτέ σ’ αυτό. Ο κάθε σύντροφος ενδέχεται να είναι ενοχοποιημένος για την όλη κατάσταση και να θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα δικής του ευθύνης ή σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει ένας διάχυτος θυμός και μία απαξίωση για τον άλλο που εκδηλώνεται με την όποια αφορμή , σημαντική ή ασήμαντη. Θα λέγαμε ότι υπάρχει «ένας ανοιχτός λογαριασμός μεταξύ τους…»

Το σεξ πέρα από βιολογική ανάγκη, είναι μία μορφή επικοινωνίας στη σχέση, είναι η επιβεβαίωση και η ασφάλεια ότι νιώθει κάποιος επιθυμητός και ερωτεύσιμος , ότι είναι σημαντικός στον άλλο, ότι τον ικανοποιεί και ικανοποιείται και ο ίδιος. Όταν αυτό είναι ανύπαρκτο στη σχέση , δημιουργεί ανασφάλεια, απογοήτευση και ενοχές ..το ζευγάρι απομακρύνεται και το κενό μεταξύ τους μεγαλώνει καταλήγοντας στην αποξένωση και κατά συνέπεια υπάρχει η άτυπη συμφωνία να παραμένουν σε μία σχέση ουσιαστικά ανύπαρκτη ή τελικά να χωρίζουν .

Συχνά, οι σύντροφοι ή ο ένας εκ των δύο μέσα από αυτή την ανασφάλεια θα προσπαθήσει να πάρει την επιβεβαίωση από έναν τρίτο άνθρωπο, μία εξωσυζυγική σχέση που θα τον κάνει να νιώσει αρεστός, επιθυμητός και ερωτεύσιμος.

Σε άλλη περίπτωση θα «βυθιστεί» στην παρούσα κατάσταση και σιγά σιγά θα απομακρυνθεί από την ίδια την ανάγκη της σεξουαλικής επαφής, συσσωρεύοντας θυμό για τον σύντροφό του .

Το ζευγάρι που φτάνει σε αυτό το σημείο έχει πάψει να επικοινωνεί και σε άλλα επίπεδα.

Απογοητεύσεις, ρήξεις μέσα από την καθημερινότητα και τις αντικειμενικές δυσκολίες , συγκρούσεις που δεν επιλύθηκαν ή ακόμη και έλλειψη συγκρούσεων μπορεί να οδηγήσουν σταδιακά στην απομυθοποίηση του ενός για τον άλλο . Το αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να πυροδοτούνται αρνητικά συναισθήματα ,αλλοιώνοντας έτσι την εικόνα που έχουν ο ένας για τον άλλο και να μην υπάρχει πλέον η έλξη , η διάθεση και η τρυφερότητα μεταξύ τους. Αντίθετα ενδυναμώνει ο θυμός, η απέχθεια συνεπώς είναι αναπόφευκτη η απομάκρυνση η αποφυγή της εγγύτητας και των χαδιών που θα λειτουργούσαν ως εφαλτήριο της σεξουαλικής επαφής.

Συχνά το πρόβλημα αποσιωπάτε, με τον φόβο της εγκατάλειψης και του χωρισμού. Αρνούνται να το συζητήσουν ίσως γιατί δυσκολεύεται να πάρει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και συνεχίζουν πεπεισμένοι ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει.

Η σεξουαλική δραστηριότητα στη σχέση πολλές φορές σταθμίζει ή και βοηθά να ξεπεραστούν αντικειμενικές δυσκολίες του ζευγαριού που διέπουν την καθημερινότητα του , είναι βασική ένδειξη συναισθηματικής επαφής και εξέλιξης της σχέσης μέσα στην πάροδο του χρόνου. Όταν αυτή δεν υπάρχει, η σχέση παγώνει, οι προσδοκίες και τα όνειρα ματαιώνονται και σταδιακά υψώνεται ένα τείχος ανάμεσα στους δύο συντρόφους , η ερωτική έκφραση καταπιέζεται και η σχέση όλο και φθίνει.

. Η λύση..

Η ουσιαστική επίλυση του προβλήματος έρχεται μέσα από την σωστή επικοινωνία και το διάλογο στο ζευγάρι. Είναι σημαντικό αρχικά να υπάρχει επίγνωση για το τι συμβαίνει στη σχέση, και κίνητρο ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο χρόνος από μόνος του δεν είναι καλός σύμβουλος σε τέτοιες καταστάσεις, αντίθετα, το πρόβλημα παγιώνεται και οι σύντροφοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο. Ο ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος μεταξύ των δύο είναι η ουσία για την επίλυση του όποιου προβλήματος μέσα στη σχέση, και ένα πρώτο βήμα για να αποφασίσει το ζευγάρι να δει κάποιον ειδικό και να πάρει την ανάλογη βοήθεια.

Ντόρα Μίνου
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια
(Ψυχοθεραπεία ενηλίκων , ζεύγους & οικογένειας)

 

 

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ