Το τέλος κάθε χρόνου συνήθως σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου. Είναι η περίοδος που γίνονται οι περισσότεροι απολογισμοί, με πολλούς από εμάς να είναι ικανοποιημένοι για όλα αυτά που βίωσαν και για τους στόχους που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν, και με άλλους να βιώνουν απογοήτευση για ανεκπλήρωτες επιθυμίες και για δύσκολες συνθήκες που μπορεί να χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν.
Η πανδημία των τελευταίων δύο χρόνων , άλλαξε κατά πολύ τη ζωή μας, αναγκαστήκαμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας και να προσαρμοστούμε σε μία πραγματικότητα την οποία δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Αποξένωση, μοναξιά, περιορισμός της ελευθερίας, φόβοι, αντικρουόμενα συναισθήματα, συγκρούσεις, αναβολές, και άλλα πολλά ήταν τα επακόλουθά της ,και φυσικά η κατάσταση αυτή δεν έχει λήξει. Σήμερα δυσκολευόμαστε να βάλουμε στόχους και να οραματιστούμε το μέλλον, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί με τις μεταλλάξεις του ιού και τη μεγάλη θνησιμότητα των κρουσμάτων.
Η ουσία είναι πως η ζωή είναι ανατρεπτική και πολλές φορές δε είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Σημασία έχει να μη μας καθηλώνουν οι δυσκολίες αλλά να μας κινητοποιούν ώστε να δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον.
Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τους στόχους , γιατί του δίνουν νόημα στη ζωή και κίνητρο να ελπίζει και να συνεχίζει να προσπαθεί. Είναι ένας τρόπος για να εξελίσσεται. Κάθε στόχος γίνεται σκοπός και σε κινητοποιεί στην προσπάθεια για να τον πετύχεις.
Στην παιδική ηλικία ειδικά, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας ακούμε ή και λέμε εμείς οι ίδιοι συχνά τη φράση: «τίποτα δεν είναι ανέφικτο.. αρκεί να προσπαθήσεις και όλα μπορείς να τα πετύχεις». Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό αλλά και αν είναι, μπορεί να συμβεί υπό προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές;
- Ας είμαστε ρεαλιστές..
Προσδοκώντας το ανέφικτο είναι σα να «χτίζεις πύργους στην άμμο». Είναι σημαντικό να στοχεύουμε μέχρι εκεί που μπορούμε ή υπάρχει δυνατότητα να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.
- Η επίγνωση της διαδικασίας και του αποτελέσματος….
Είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας να ξέρει κάποιος τι ακριβώς θέλει να πετύχει, και ποια διαδικασία θα ακολουθήσει προκειμένου να φτάσει το στόχο του
- Η ιεραρχία κάνει τη διαφορά..
Διανύοντας μία διαδρομή θα περάσεις από πολλά σημεία, που καλό θα είναι να είναι οι μικρότεροι στόχοι που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα.
- Το «θέλω» έχει περισσότερες πιθανότητες από το «πρέπει»
Για να μπορέσεις να «παλέψεις» για κάτι και να το πετύχεις στο τέλος, θα πρέπει να είναι κάτι που πραγματικά το θέλεις εσύ και δεν σου επιβάλλεται. Είναι μία βαθύτερη επιθυμία, μία προσωπική επιλογή ή μία ανάγκη σου. Μόνο τότε θα έχεις το κίνητρο για να πετύχεις αυτό που θες.
- Αναβλητικότητα και ανασφάλεια είναι κακοί σύμβουλοι…
Όσο αναβάλεις τόσο χάνεις τον ενθουσιασμό σου. Αποδυναμώνεται το κίνητρο και ενισχύεται η ανασφάλεια που όπως είναι γνωστό σε καθηλώνει και σταματά την προσπάθεια.
- Πίστη στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου…
Το κλειδί για να ακολουθήσει κάποιος τα όνειρά του είναι η πίστη στον εαυτό του και τις ικανότητές του. Αυτό δίνει κίνητρο και ενέργεια στην κάθε προσπάθεια και σε ανταμείβει ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα καταφέρεις. Ακόμη και αν δεν πετύχεις αυτό ακριβώς που θες , θα έχεις καταβάλει όλες σου τις δυνάμεις και θα έχεις απολαύσει τη «διαδρομή».
Κάθε τέλος είναι και μία νέα αρχή. Έτσι λοιπόν είθισται οι γιορτές των Χριστουγέννων να βάζουν τον άνθρωπο στη διαδικασία του απολογισμού και της «αλλαγής πλεύσης». Είναι ένας τρόπος να είμαστε αισιόδοξοι για την καινούργια χρονιά και να προσπαθήσουμε να αφήσουμε τυχόν κακώς κείμενα της ζωής μας πίσω. Είναι μία διέξοδος σε προσωπικά αδιέξοδα που πολλοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αλλά και ένας τρόπος για όλους γενικά, που βοηθά στη διαδικασία της εξέλιξης.
Να θυμάστε:
Από την παιδική ηλικία οι άνθρωποι μαθαίνουμε ότι μία από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές στη ζωή μας είναι η επίτευξη των στόχων μας. Γιατί όπως είπε και ο Άγγλος συγγραφέας Thomas Carlyle, “Τίποτα δεν δημιουργεί περισσότερο αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση από την επίτευξη ενός στόχου!”
Ντόρα Μίνου
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας)