Τοξικοί άνθρωποι και πως τους διαχειρίζεσαι

by DoraM

Τοξικοί άνθρωποι και πως τους διαχειρίζεσαι

Τα αρνητικά άτομα δεν είναι δυσεύρετα στη ζωή μας. Πολλές φορές νιώθεις την ανάγκη να βρεθείς με κάποιον, να πιείς ένα καφέ, να μοιραστείς κάποιες σκέψεις, να ξεφύγεις από την ρουτίνα σου και στο τέλος συνηδειτοποιείς ότι είσαι πιο κουρασμένος από ποτέ, σου έχει «ρουφήξει» όλη την ενέργεια και «σέρνεσαι» εξαντλημένος. Ο αρνητισμός, η κριτική, το αδιέξοδο που μπορεί να σου μεταδώσει – γιατί αυτή είναι η δική του στάση ζωής – επιδρούν τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική σου υγεία. .
Η έλλειψη διαχείρησης μπορεί να τον μεταμφιέσει σε οργή ,πυροδοτόντας έτσι καταστροφικές συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, επιβαρύνοντας έτσι την ποιότητα ζωής μας. Επιπλέον στο έλεος ενός απρόβλεπτου και ισχυρού συναισθήματος επιβαρύνουμε ιδιαίτερα τον εαυτό μας και συχνά αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, είτε με την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων είτε με την διατάραξη της ψυχοσυναισθηματικής μας ισορροπίας, δίνοντας χώρο σε συναισθήματα όπως η ενοχή, η ντροπή , κά που είναι επίσης επώδυνα γι’ αυτόν που τα αισθάνεται.

Δυστυχώς η εποχή μας, η εποχή της κρίσης και της ανασφάλειας «τρέφει» όλον αυτό τον αρνητισμό που εκπέμπουν πολλοί άνθρωποι ακόμη περισσότερο.

Πολλές φορές νιώθεις την ανάγκη να μοιραστείς κάτι δικό σου με κάποιον – σκέψεις, συναισθήματα, καταστάσεις – για να προχωρήσεις παραπέρα….όμως τελικά βρίσκεσαι «τσαλακωμένος», ακινητοποιημένος σε έναν αρνητισμό, μία απογοήτευση, μία αποτυχία που δεν είναι δικά σου αλλά κάποιου άλλου που σου τα «φόρεσε».

Οι αρνητικοί άνθρωποι πατάνε στους φόβους και τις ανασφάλειές τους, τα προβάλουν σε σένα με αποτέλεσμα να αποσπούν την προσοχή σου όχι μόνο από τον στόχο, την προσδοκία, το όνειρο αλλά και από την ίδια την προσπάθεια. Αν παρατηρήσεις τη ζωή τους θα διακρίνεις στασιμότητα, εγωκεντρισμό, μιζέρια, καχυποψία, κυνισμό και πολλές φορές παραίτηση. Ο αρνητισμός συχνά είναι και η δικαιολογία τους στο να μένουν στάσιμοι.

Πόσο επιτρέπεις στην επιρροή αυτών των ανθρώπων να σου καθορίζει τη ζωή

Δεν είναι σπάνιο ένα τέτοιο άτομο να είναι σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σου– γονιός, αδερφός, σύντροφος, κολλητός – ωστόσο εσύ μπορείς να είσαι διαφορετικός μπορείς να «θωρακίσεις» τον εαυτό σου και να αποστασιοποιηθείς από την τοξικότητα που μεταδίδουν αυτοί οι άνθρωποι.

Μερικές ιδέες

 

  • Ξεχώρισέ τον. Όταν μπορέσεις να διακρίνεις τον αρνητισμό του θα μπορέσεις να απεμπλακείς και από την κριτική του.
  • Συνηδειτοποίησε ότι το πρόβλημα είναι δικό του και σου προβάλει τους φόβους και τις ανασφάλειές του
  • Πάρε απόσταση απ΄ότι σε μπλοκάρει και σου στενεύει τα ορια. Το ρίσκο και τα καινούργια βήματα είναι κανόνες για μία υγιή ζωή.
  • Μίλησέ του ανοιχτά. Επικοινώνησε αυτό που σου συμβαίνει κάθε φορά που μοιράζεσαι κάτι μαζί του, άλλωστε οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στη διαφορετικότητα και στις αλήθειες
  • Μπορείς και να συγκρουστείς. Η σύγκρουση είναι βασικό συστατικό των σχέσεων – εξήγησέ του ότι βλέπετε διαφορετικά τα πράγματα.
  • Προσπάθησε να μιλήσεις για τη δική σου εκδοχή, για την ανάγκη σου… Ζήτησέ του να μπει για λίγο «στα δικά σου παπούτσια» όταν σε κρίνει και σε αποτρέπει από κάτι που εσύ θέλεις τόσο πολύ και το μοιράζεσαι μαζί του..
  • Σκέψου ότι η ευθύνη για τις αποφάσεις σου είναι δική σου και αναρρωτήσου μήπως τελικά εσύ ο ίδιος προτρέπεις τον άλλον να πάρει την ευθύνη που σου αναλογεί.
  • Διεκδίκησε από τον άλλο τον τρόπο που θα ήθελες να σου φέρεται και που σου αξίζει.
  • Στόχος και υποχρέωσή σου είναι να προστατεύσεις τον εαυτό σου . Αν δεν μπορείς να τον απομακρύνεις εντελώς από τη ζωή σου οριοθετήσου , εσύ μπορείς να αλλάξεις αν θέλεις , τον άλλο όμως δεν μπορείς να τον αλλάξεις εσύ.
  • Τέλος, ίσως να είναι ωφέλιμο κάποιες φορές να επισημαίνεις πόσο θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος είσαι εσύ και πως θεωρείς ότι δεν βοηθάει όταν πάντα «το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο αλλά μισογεμάτο».

 

Να θυμάσαι ότι οι τοξικοί άνθρωποι καλλιεργούν τοξικές σχέσεις. Το σίγουρο είναι ότι εμείς επιλέγουμε τους ανθρώπους στη ζωή μας ή τουλάχιστον πως και πόσο να εισβάλλουν στη ζωή μας και να την επηρεάζουν. Πιστεύοντας στον εαυτό σου, υποστηρίζεις και τις επιλογές σου. Ο αρνητισμός και η απαισιοδοξία του άλλου όταν σε ακινητοποιούν και σε μπλοκάρουν σημαίνει ότι βρίσκουν χώρο και απλώνονται. Στο χέρι σου είναι να οριοθετηθείς αν όχι να απομακρυνθείς.

Ντόρα Μίνου
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Συμβουλος

 

 

You may also like

Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ